Arts geschorst voor claimen genezing ALS

© Jos Schuurman/FPS
De homeopathische arts Jan Roxs uit Paterswolde is geschorst als arts. Dat heeft het regionaal tuchtcollege maandag bepaald. Hij mag zijn werkzaamheden als homeopaat wel blijven uitoefenen. Dat kan omdat een homeopaat niet in het artsenregister hoeft te staan.
De arts, die is geregistreerd bij het officieel erkende register voor zorgverleners, gaf patiënten
door te stellen dat hij ze kon genezen van de ongeneeslijke ziekte ALS en MS. Patiënten met ALS overlijden doorgaans binnen vijf jaar, maar Roxs beloofde het ziekteproces te vertragen of genezen. Hij bood hiervoor consulten aan voor 196 euro per uur.

Dossier niet op orde

Het tuchtcollege oordeelde ook dat hij patiëntendossiers niet goed bijhield. Daarnaast legde hij zijn patiënten niet goed uit wat ze konden verwachten van homeopathische geneeskunde. Dit benadeelde de toch al kwetsbare patiënten, stelt het tuchtcollege.

In de politiek

Kamerlid Pia Dijkstra van D66 stelde vorig jaar Kamervragen over de kwestie naar aanleiding van het programma 'Undercover' van SBS6. Het programma maakte opnames van een consult bij Roxs waar hij beweert ALS te kunnen genezen en confronteerde hem daarmee.
Het antwoord van verantwoordelijk minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport liet niet lang op zich wachten: 'Ik vind het immoreel dat zorgaanbieders patiënten valse hoop geven door te verkondigen dat een ongeneeslijke ziekte zoals ALS met een behandeling wel kan worden genezen.'

Presentator van Undercover Alberto Stegeman over de uitspraak:

Jan R mag zich jaar lang geen arts noemen. Volgens regionaal tuchtcollege gaf hij patiënten valse hoop op genezing ALS en MS

— Alberto Stegeman (@AlbertoStegeman)
En dat allemaal dankzij ALS-patiënt Aernout Koole die de wanpraktijken van de arts uit Paterswolde aan het licht bracht

— Alberto Stegeman (@AlbertoStegeman)