Minister Kamp betuigt spijt aan Groningers: 'Veiligheid stond niet voorop'

Het kabinet erkent dat er meer aandacht had moeten zijn voor de veiligheid voor de Groningers bij de gaswinning. Dat zei minister Henk Kamp van Economische Zaken maandagavond op TV Noord.
Kamp reageert namens het kabinet op het kritische rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV). De OVV concludeerde onlangs dat de veiligheid tot 2013 geen enkele rol heeft gespeeld bij de gaswinning.

'Raakt mij diep'

'Het kabinet is zich er sterk van bewust dat veel mensen in Groningen en ook de Groningse samenleving voortdurend en indringend geconfronteerd worden met de effecten van de door gaswinning veroorzaakte aardbevingen. Wat zich afspeelt in Groningen raakt mij diep', zegt de minister.
'Ik ben doordrongen van de ernst van de problematiek en voel mij er verantwoordelijk voor dat de benodigde maatregelen worden genomen.'
'Het spijt mij zeer'
'Dat dit zo is gegaan betreur ik. Het spijt mij zeer dat de veiligheidsbelangen van de Groningers niet de aandacht kregen die ze verdienden. De veiligheid staat nu voorop en ik zal er alles aan doen om de verbeteringen waar de Groningers terecht om vragen te realiseren', zegt Kamp.
Of het kabinet juridisch aansprakelijk is voor de geleden schade van Groningers? 'Alle materiële schade moet vergoed worden. Maar de immateriële schade, daar doe ik geen uitspraken over. Dat moet de rechter doen', vindt Kamp.

Gaskraan niet verder dicht

De gaskraan gaat op dit moment niet verder dicht, zegt de minister: 'Dat bekijken we op 1 juli. We houden het tot dat moment op 16,5 miljard kuub', zoals Kamp eerder al aangaf.
Dinsdagavond debatteert de Tweede Kamer over het rapport van de onderzoeksraad. Eind maart komt het kabinet pas met een officiële reactie.
Lees de hele reactie van minister Kamp hier.