Advocaat: Chroomregeling is 'doekje voor het bloeden'

'Een doekje voor het bloeden.' Zo noemt letselschade-expert Yme Drost de regeling die het ministerie van Defensie treft voor oud-medewerkers die ziek zijn geworden door het werken met kankerverwekkend chroomverf.
'Als je goed naar de regeling kijkt, is die niet goed', vindt Drost. Hij treedt ook op namens tientallen oud-medewerkers van het voormalige NAVO-depot in Ter Apel. Die hebben al jarenlang last van gezondheidsklachten als haaruitval, auto-immuunziekte en diverse vormen van kanker. Klachten die veroorzaakt kunnen worden door het werken met chroomverf.

3.000 tot 15.000 euro

De financiële genoegdoening die Defensie oud-medewerkers in het vooruitzicht stelt varieert van 3.000 euro voor lichte tot 15.000 euro voor ernstige gevallen.

Waarom is Drost ontevreden?

Yme Drost is om drie redenen zeer ontevreden over de regeling. Hij betreurt het dat er onderscheid wordt gemaakt en dat er verschillende regelingen zijn. Daarnaast wordt het uitgekeerde bedrag opgeteld bij het inkomen. Dit heeft volgens Drost negatieve gevolgen voor eventuele huur- en zorgtoeslagen van oud-medewerkers.
Tot slot komen nabestaanden van oud-medewerkers die al zijn overleden niet in aanmerking voor de regeling.

Menselijke maat

Eén van de oud-medewerkers van het NAVO-depot in Ter Apel is Bert Koops. Hij vindt dat 'de menselijke maat ontbreekt' in de regeling. Bovendien, zegt hij: 'Het gaat niet om het geld. Het gaat ons om de erkenning dat er in het verleden dingen mis zijn gegaan.'

Onderzoek

Minister Hennis van Defensie kondigde vorig jaar aan onderzoek te laten doen of er een oorzakelijk verband bestaat tussen het werken met chroomverf op de NAVO-depots en de vele honderden zieke oud-medewerkers die zich vanuit het hele land al hebben gemeld. Het RIVM voert dat onderzoek uit en heeft er twee jaar de tijd voor.
RTV Noord sprak in de afgelopen maanden met meerdere oud-medewerkers van het depot in Ter Apel.