'Muizenplaag is voorbij'

De muizenplaag in Groningen en andere delen van Nederland is zijn hoogtepunt allang voorbij. Dat zegt Ben Koks van de Werkgroep Grauwe Kiekendief.
Inschatting

Volgens Koks zijn de looppaden van de muizen onbelopen geraakt: 'Daardoor heb je een hele goede inschatting wat er is overgebleven van de muizenpiek'.

Verdronken

De muizenplaag is volgens Koks over zijn hoogtepunt heen, omdat de muizen ziek zijn geworden en massaal dood zijn gegaan. Volgens hem is dat een 'wetmatigheid' in de natuur. Door de natte periode zijn er ook muizen verdronken, maar dat aantal is volgens Koks 'beperkt'.

Bestrijding

Natuurkenner Koks liet dinsdag via Radio Noord weten dat het bestrijden van muizen overbodig is. 'Bestrijden kost veel geld en de vraag is altijd wat het oplevert. Uiteindelijk worden muizenpieken altijd gevolgd door een crash en ze verdwijnen daardoor weer vanzelf'.

Vliegend buffet

Je zou verwachten dat het overschot aan muizen een 'vliegend buffet' zou zijn voor roofvogels en grauwe kiekendieven. Toch is dat volgens Koks niet zo. 'Je zou dat inderdaad denken, maar die beesten zitten nu allemaal in Afrika en als ze straks terug zijn, dan is de muizenpiek helemaal voorbij'.