Geen paasvuur Wedde door teveel regels

Het paasvuur in Wedde gaat dit jaar niet door. De organiserende Stichting Folklore Wedde vindt dat ze aan teveel regels moet voldoen door de aangescherpte Drank- en Horecawet.
Persoonlijk aansprakelijk

Zo moeten bijvoorbeeld alle bezoekers worden gefouilleerd om te controleren of ze drank bij zich hebben. Jongeren onder de 18 jaar zouden een bandje moeten dragen. Daarnaast moeten de organisatoren bij het vuur blijven, totdat het helemaal gedoofd is. Dat duurt enkele dagen. Als er iets gebeurt, zijn de organisatoren persoonlijk aansprakelijk. Die verantwoordelijkheid willen ze niet dragen.

Kleurwedstrijd

Niet alleen het paasvuur gaat niet door. Er was ook altijd een kleurwedstrijd voor basisschoolkinderen. Het kind met de mooiste kleurplaat mocht helpen om het vuur aan te steken. Dat kan nu dus ook niet meer. De eierzoekwedstrijd, die ieder jaar werd gehouden, is eveneens afgelast.

Gezellig

Voorzitter Meeme Sterenborg van de Stichting Folklore Wedde vindt het heel jammer dat het zo moet. 'Mensen namen wel een biertje mee, maar we hebben nooit problemen gehad en het was altijd gezellig.' Mensen kunnen hun snoeihout nu ook niet kwijt op de paasbult. Dat moeten ze naar de stort brengen.
De paasbult in Wedde is één van de grootste en bekendste in Oost-Groningen. Vorig jaar kwamen er ongeveer duizend mensen op af.