Liveblog van gasdebat in de Tweede Kamer #gasdebat (deel 1 gesloten)

© Politiek24
De Tweede Kamer debatteert dinsdag over het kritische rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV).
Minister Henk Kamp van Economische Zaken heeft maandag op TV Noord toegegeven dat de veiligheid van de Groningers tot 2013
op de eerste plek stond.
De Kamer zal de minister nu ter verantwoording roepen.
RTV Noord houdt hier een liveblog bij van het debat, zodat je niks hoeft te missen.
20:15 uur Het vervolg van het gasdebat is in deel 2 van ons liveblog te volgen.
19:09 uur Hamerslag. We gaan een uur pauzeren. (En dineren, zo u wilt.)
19:07 uur Het wordt een beetje een toneelstuk nu. Boze oppositie die steeds bozer wordt, omdat Bosman (VVD) zich in hoofdlijnendebat niet gedetailleerd wil uitspreken over de aanbevelingen vóórdat hij zélf met onderzoeksraad heeft gesproken. En ook Bosman wordt steeds bozer.
19:03 uur Reinette Klever (PVV) doet ook een duit in het zakje. 'Vindt u dat 39,4 miljard kuub veilig is voor de Groningers?' Bosman: 'Het is niet terecht om nu te blijven hangen aan getallen. Dit is een debat over het rapport, niet over de gaswinning.'
19:00 uur Pittige discussie tussen Agnes Mulder (CDA) en André Bosman (VVD) over wat wel en niet gepast is om over te discussiëren op dit moment. Groningers komen daar niet meteen veel verder mee, overigens.
18:48 uur 'De conclusies en aanbevelingen zijn zo belangrijk dat we de minister adviseren ze gewoon over te nemen', zegt Bosman (VVD). Hij benadrukt de aanbeveling die zegt dat de bevolking via lokale en provinciale bestuurders een duidelijker rol moet krijgen.
18:47 uur André Bosman (VVD) neemt nog een slok water om de keel te spoelen. Hij heeft als laatste Kamerlid het woord.
18:44 uur 'Vertrouwen gaat te paard en komt te voet', besluit Vos. 'En op dit moment zijn we allemaal voetgangers.' (Hemelsbreed is het 199 km, via de snelweg 237 km, de afstand tussen Den Haag en Groningen, AB.)
18:32 uur 'Onverkort alle aanbevelingen uit dit rapport overnemen, dat is waar wij voor pleiten in dit hoofdlijnendebat, zegt Vos (PvdA). Ofwel: moties om gaswinning verder terug te schroeven, krijgen vandaag geen steun. Het kán een kort debat worden, nu...
18:25 uur 'Ik zie een PvdA-er die wild om zich heen slaat naar de oppositie, maar probeert te verhullen dat ie bakzeil heeft gehaald. Want de gaswinning is nog niet verlaagd.' Was getekend: Agnes Mulder (CDA).
18:23 uur In een discussie met de PVV zegt Vos (PvdA) min of meer: Heel legitiem om te vinden dat 30 miljard het maximum is. Maar het verschilt niet zo veel van 33 miljard kuub gas. En 33 miljard is op dit moment veiliger.
18:21 uur Nou, een hele serie pogingen. Maar Vos lijkt niet van zins om vandaag een motie te steunen waarin de gaswinning verder omlaag gaat.
18:11 uur Vos (PvdA), wil nog niet de gaskraan nóg verder dichtdraaien, ondanks een verleidelijke poging hem zo ver te krijgen van Stientje van Veldhoven (D66). 18:05 uur Het wordt spannender, nu. Coalitiepartner PvdA neemt - in de persoon van Jan Vos - plaats achter de microfoon.
18:03 uur De mannen van Denk zijn aan de beurt. Dichtdraaien van de gaskraan is een schijnoplossing, zegt Selcuk Öztürk. Hij pleitte eerder al voor het min of meer ontruimen van de hele provincie.
17:57 uur Esther Ouwehand (PvdD) maakt van de gelegenheid gebruik (bij de interruptiemicrofoon) om tussen de regels door draagvlak te winnen voor een parlementaire enquête. En voor extra budget voor politieke partijen. Om zodoende beter het kabinet te kunnen controleren. Dijkgraaf (SGP) wil daar niets van weten.
17:55 uur Elbert Dijkgraaf (SGP): In de Kamerdebatten in de afgelopen twintig jaar zijn bar weinig Kamervragen gesteld over de veiligheid en de gaswinning. Laten we vandaag collectief onze verantwoordelijkheid nemen.
17:50 uur Zelfstandig Tweede Kamerlid Norbert Klein (ex-50Plus) spreekt. Over checks and balances.
17:45 uurTussen de beelden van de politici door zien we een aantal Groninger gezichten op de publieke tribune. Na 50 minuten debat nog weinig opgewekt.
17:41 uur PVV pleit voor maximale winning van 30 miljard kuub gas per jaar. En: 'Excuses alleen maken Groningen niet veilig', zegt Reinette Klever.
17:38 uur Kamervoorzitter zegt tussen de sprekers van de SP en PVV door dat de reis per bakfiets van Groninger Arjan Bos van Groningen naar Den Haag 'sowieso een compliment waard is'. Hij was een paar dagen onderweg en bood eerder vanmiddag Groninger klei aan in de Hofstad. Smaling (SP) haalde Bos aan in zijn betoog.
17:35 uur Eric Smaling (SP) vergelijkt de buitenkant van het onderzoeksrapport met een afstudeerscriptie en de binnenkant ('explosief') met De Prooi (het boek van Jeroen Smit over de val van ABN Amro).
17:30 uur Van Tongeren (GL) doet nu dezelfde poging als Arie Slob. 'Gaat u onderhandelen over de begroting als er vandaag niets gebeurt aan het niveau van de gaswinning zoals die is vastgesteld?' Zonder succes, overigens.
17:25 uur Arie Slob (CU) doet een poging om D66 mee te krijgen in de boycot van de begrotingsonderhandelingen, zolang er 'nog geen duidelijkheid' is of de gaskraan ook in het tweede deel van 2015 verder dicht gaat. Van Veldhoven lacht vriendelijk maar hapt niet.
17:22 uur 'Geef provincie een rol door verplichte advisering over gaswinning', stelt D66 voor.
17:19 uur Van Veldhoven (D66) is Kamp om dezelfde reden als het CDA erkentelijk voor de gisteren gemaakte excuses.
17:15 uur 'Goed dat de minister spijt heeft betuigd. Wij realiseren ons dat de minister dat ook heeft gedaan namens kabinetten waar het CDA deel van uit heeft gemaakt. Wij zijn de minister daar erkentelijk voor', zegt Agnes Mulder (CDA).
17:11 uur 'Wanneer wilt u duidelijkheid van de minister over de hoeveelheid gas die dit jaar wordt gewonnen?', wil Stientje van Veldhoven (D66) weten van Arie Slob (CU). In iets meer woorden is het antwoord: vandaag.
17:08 uur Minister Kamp luistert aandachtig naar de sprekers. Hij kan ook niet anders, tussen de regels door zijn er al twee moties van wantrouwen aangekondigd.
17:05 uur 'Neem alle aanbevelingen uit het rapport over', zegt ook de ChristenUnie bij monde van Arie Slob.
17:00 uur 'Waaruit blijkt dat het je spijt?', vraagt Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren) aan minister Kamp. 'Groningers zitten in de shit en dat hebben we morgen niet opgelost. Zet veiligheid centraal en redeneer van daaruit hoe veel gas je nog wil winnen.'
16:58 uur Excuses voor de vertraging. GroenLinks trapte af. 'Een minister die de aanbevelingen [in het rapport] niet overneemt kan niet verantwoordelijk blijven', zei fractievoorzitter Liesbeth van Tongeren.
Volg het debat HIER via een livestream van de Tweede Kamer.