'Banken moeten geld vrijmaken voor sloop'

De provincie Groningen wil banken verleiden om mee te doen aan een sloop- en renovatiefonds voor onverkoopbare woningen in krimpgebieden.
Het gaat om particulier eigendom waarbij mensen niet meer in staat zijn om de woningen zelf op te knappen, of waar dat sowieso geen zin meer heeft. Sloop is dan de enige optie.
Met name in Noord- en Oost-Groningen staan steeds meer van die onverkoopbare woningen.

Van 600 naar 6.000 huizen

Gedeputeerde Marianne Besselink: 'We denken dat er nu zo'n 600 woningen staan in de krimpgebieden die niet meer geschikt zijn voor de verkoop. De verwachting is dat dat aantal de komende tien jaar groeit tot 6.000.'
Sloop of renovatie moet voorkomen dat ook andere woningen in het gebied verder in waarde dalen. Besselink: 'Als een woning uit de markt wordt gehaald, verliest een bank misschien iets op die hypotheek. Maar ander vastgoed wordt daardoor meer waard. Dat geldt ook als je woningen opknapt.'

Alleen Rabobank doet mee

Tot nu toe heeft alleen de Rabobank steun uitgesproken aan het plan. Het provinciebestuur hoopt dat andere banken zich snel aansluiten. De plannen worden inmiddels ook gesteund door alle gemeenten in het krimpgebied, de NAM, woningcorporaties, Nationale Hypotheekgarantie en het Kadaster.