'Asbestvrij maken van alle daken gaat niet binnen 10 jaar lukken'

Over negen jaar mag op geen enkel dak in Nederland nog asbest liggen. Dat heeft staatssecretaris Wilma Mansveld van Milieu bekendgemaakt.
De overheid stelt 75 miljoen beschikbaar voor subsidies om de kankerverwekkende stoffen van de daken te krijgen. Dat lijkt goed nieuws voor de noordelijke asbestsaneerders.

Lastig

Eigenaar Sjoerd Kuiper van BZN Asbestsanering uit Tweede Exloërmond denkt dat het plan van Mansveld niet haalbaar is. Hij vraagt zich zelfs af of dat binnen 25 jaar lukt. Hij denkt erover de capaciteit van zijn bedrijf te vergroten. Het bedrag van de overheid lijkt een boel, maar is een druppel op de gloeiende plaat, zegt Kuipers.
Wel is Kuiper blij dat er de komende jaren veel werk is in zijn sector.
Onderzoek
Uit een onderzoek in opdracht van de provincies Gelderland en Overijssel blijkt dat de bodem rond agrarische bedrijven en fabrieken vaak 'ernstig verontreinigd' is door asbest. Asbestdaken vervuilen niet alleen het gebouw zelf, maar ook de grond ernaast. Als asbestplaten ouder worden, laten de kankerverwekkende deeltjes los.

Geheim

Het onderzoek van de beide provincies is nog geheim, maar dagblad Trouw wist de hand op de uitkomst te leggen. De bodemverontreiniging is gemeten bij daken zonder dakgoot en waarbij de bodem naast het dak niet is bestraat, of anderszins verhard. Ook zijn de platen voor 1980 gelegd.
Volgens Trouw zijn voor het onderzoek twintig plekken bezocht. Alle locaties waren verontreinigd. Bij negen plekken was de verontreiniging zo zwaar dat het direct gevaar opleverde voor de volksgezondheid.
De grond is een meter rond het dak tot tien centimeter diep verontreinigd.