Stichting Landgoed Nienoord sluit deal voor één euro

© Cor Krijger / Groningen in Beeld
De Stichting Landgoed Nienoord wordt voor het symbolische bedrag van één euro eigenaar van het Familiepark, het Informatiecentrum en het Zwemkasteel op het landgoed in Leek.
De gemeente Leek draagt daarmee de verantwoordelijkheid voor de exploitatie van deze drie onderdelen over aan de stichting. De gemeente betaalt als bruidsschat eenmalig 270.000 euro, voor ondermeer het wegwerken van achterstallig onderhoud. Daarna moet de stichting zijn eigen broek ophouden.

Gezamenlijke wens

De nieuwe constructie is een wens van zowel de stichting als de gemeente. De stichting wilde meer vrijheid in de exploitatie van het landgoed en de gemeente wilde af van het rondpompen van geld.
Burgemeester Berend Hoekstra: 'Wij gaven subsidie aan de stichting en zij betaalde een deel van de subsidie terug als huur. Daar zijn we nu vanaf.'

Van 50.000 naar 11.000

De gemeente en de stichting hebben een erfpachtovereenkomst afgesproken, waarbij de stichting elk jaar 11.000 euro erfpacht aan de gemeente betaalt, in plaats van de huidige huur van 50.000 euro.

'Zwemkasteel zelf verantwoordelijk'

De subsidie voor het Zwemkasteel wordt structureel verhoogd met een ton per jaar. Voorwaarde is wel dat het zwembad vanaf nu zijn eigen exploitatie op orde moet hebben.
Hoekstra: 'Wij vinden het zwembad een basisvoorziening voor onze inwoners en die willen we graag in stand houden. Tot nu toe moesten we aan het eind van elk zwemseizoen gemiddeld een ton bijpassen om de begroting van het zwembad rond te krijgen.'
'Met deze nieuwe afspraak hoeft dat niet meer en wordt het Zwemkasteel helemaal zelf verantwoordelijk voor de exploitatie', zegt de burgemeester.

Gemeente doet onderhoud

De gemeente Leek blijft wel verantwoordelijk voor het groot onderhoud en vervangingsinvesteringen aan de gebouwen op het landgoed.
Overigens vallen de borg en de daarbij behorende gebouwen waarin Museum Nienoord is gevestigd, buiten de nieuwe constructie.