Liveblog van gasdebat in de Tweede Kamer #gasdebat (deel 3 gesloten)

© Politiek24
De Tweede Kamer debatteert dinsdag over het kritische rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV). Na deel 1 en deel 2 van ons liveblog, volgt hier deel 3.
00:05 uur
Tot een volgende keer. Wij wensen u een rustige nacht.
00:03 uur En met 101 tegen en 11 voor zijn we bij het einde. De voorzitter mompelde na sluiting nog iets in de microfoon over de hoofdelijke stemming, maar we konden het net niet goed horen. Het was een lange zit. Lees alle drie delen op uw gemak nog eens na.
00:01 uur Nou, wij hebben inmiddels zo vaak 'tegen' gehoord, dat we inmiddels kunnen vaststellen dat de motie van wantrouwen het niet gaat halen. Weinig verrassend. We zien Henk Kamp met de ogen dicht.
23:58 uur Smaling (SP) legt uit dat zijn partij de motie niet zal steunen. De griffier gaat nu alle namen opnoemen. Wij gaan niet hetzelfde doen.
23:56 uur We gaan het net niet redden vóór middernacht, waarschijnlijk. Maar, veel zal het niet schelen.
23:51 uur De Tweede Kamer stroomt heel langzaam vol. #HoofdelijkStemmen
23:47 uur Esther Ouwehand (PvdD) doet wat in politiek Oldambt en nabije omgeving een Engel Moddermannetje wordt genoemd: ze vraagt hoofdelijk stemmen aan. We gaan schorsen en daarna hoofdelijk stemmen over de motie van wantrouwen. Over de andere moties wordt niet vanavond gestemd.
23:41 uur Weet u wat? Om het voor iedereen overzichtelijk te houden, wachten we de stemming even af en zoeken we dan na de stemmen de aangenomen moties op.
23:38 uur Minister Kamp is inmiddels bij motie nummer 11. Op de website van de Tweede Kamer hebben we inmiddels vijf gevonden. Of een en ander wat sneller richting Groningen kan, is ons bescheiden verzoek.
23:34 uur Wij gaan even op zoek naar de moties.
23:30 uur Geen schorsing, maar een korte pauze. Daarin kort overleg tussen minister Kamp en Jan Vos (PvdA). Bezegelt met een hoofdknik en een hand op de rug.
23:29 uur Krol (50Plus) komt met motie die een aantal regelingen moet 'intensiveren'. (Het is al laat. AB)
23:27 uur Vos (PvdA) komt met een motie die opdraagt alle aanbevelingen over te nemen. En binnen zes weken met inhoudelijke reactie te komen. Mede names CU, SGP en VVD.
23:26 uur Oztürk (Denk) dient motie 'compensatiefonds' in: tien procent van opbrengst gaswinning moet daar jaarlijks in worden gestopt.
23:21 uur Klever (PVV) steunt alvast de eerder ingediende motie van wantrouwen.
23:19 uur Smaling (SP) dient motie in die 'spijt' moet veranderen in 'excuses'.
23:18 uur Van Veldhoven (D66) dient met de SGP motie in die uitsluit dat gaswinning in tweede deel 2015 nog weer omhoog gaat ten opzichte van de eerste helft van het jaar.
23:14 uur Arie Slob (CU) dient motie 'bijzondere kamer rechtbank Assen voor aardbevingsgevallen' in.
23:12 uur Esther Ouwehand (PvdD, 2 zetels) zegt vertrouwen in het kabinet op.
23:08 uur GroenLinks dient mede namens andere partijen drie moties in. (Wat daarin de opdracht is, is ons niet meteen duidelijk geworden. Excuses. AB)
23:06 uur We vangen de Tweede termijn aan. Kamerleden gaan nu sneller dan Matthijs van Nieuwkerk zou kunnen hun moties voorlezen.
23:05 uur De Kamervoorzitter kijkt niet op een minuutje meer of minder schorsen. Minister Kamp, André Bosman, Arie Slob en Elbert Dijkgraaf keuvelen nog wat. Esther Ouwehand is druk met haar telefoon. Partijgenoot Marianne Thieme zit naast haar. Ook druk met een telefoon.
22:50 uur Na de schorsing, vanaf 23:00 uur, wordt het debat hervat met de tweede termijn van de Tweede Kamer.
Volg het debat HIER via een livestream van de Tweede Kamer.