Kamp draait gaskraan niet nu al verder dicht

Ondanks aandringen uit de Tweede Kamer was minister Henk Kamp van Economische Zaken dinsdag niet bereid de gaskraan nog wat verder dicht te draaien. Hij herhaalde daarmee wat hij maandag op TV Noord zei.
Naast het uitspreken van zijn spijt, houdt de minister vast aan zijn eerdere plan, waarin hij in juli duidelijk maakt of de gaswinning dit jaar verder omlaaggaat, zei hij zowel op TV Noord als in de Kamer. Hij wacht op adviezen van experts om een knoop door te hakken, zei hij dinsdag tijdens een Kamerdebat.

Voorsorteren op 35 miljard kuub

Door te bepalen dat er het eerste halfjaar van 2015 niet meer dan 16,5 miljard kuub gas uit de Groningse grond wordt gehaald, sorteerde hij wel vast voor op een lagere gasproductie van rond de 35 miljard kuub, zo hield hij de Kamer voor.
De Onderzoeksraad voor Veiligheid constateerde onlangs dat bij de gaswinning nauwelijks oog was voor de veiligheid van de Groningers.

'Maak een gebaar naar Groningen'

Oppositiepartijen drongen er daarom op aan dat Kamp een gebaar zou maken naar de door aardbevingen getroffen inwoners van Groningen, door nu al te beslissen om minder gas te winnen. Ze denken dat dat helpt het geschonden vertrouwen in de overheid daar te herstellen.

Kamp wil geen sorry zeggen

Hoewel het kabinet nog officieel moet reageren op het rapport van de onderzoeksraad, herhaalde Kamp in de Kamer wat hij ook al op TV Noord zei: 'Veiligheid staat nu voorop en ik zal er alles aan doen om die te verbeteren', aldus Kamp, die benadrukte dat hij zelf zijn woorden koos.
Het woord 'excuus' gebruikte hij niet, tot teleurstelling van onder meer de SP. Wel kijkt hij
hoe de aanbevelingen van de onderzoeksraad kunnen worden opgevolgd.

'Ik begrijp Groningen'

Kamp hield de Kamer voor dat hij de gevoelens in Groningen begrijpt. Sinds 1963 profiteert heel Nederland van de voordelen van de gaswinning. Het heeft zo'n 265 miljard euro opgebracht, maar in alleen Groningen hebben ze de lasten. Wel benadrukte hij dat er al flink minder gas wordt gewonnen.

Zo veilig en zo laag mogelijk?

In 2013 was het nog 54 miljard kuub, voor 2014 lag de grens bij 42,5 miljard kuub en dit jaar zou er hooguit 39,4 miljard kuub gas worden geproduceerd. Tot 1 juli mag er nu niet meer dan 16,5 miljard kuub worden opgepompt en daarna wil Kamp de zo veilig en zo laag mogelijke hoeveelheid bepalen voor heel 2015.
Vanaf 1 januari kijkt hij hoeveel gas er uit het buitenland gehaald kan worden, waardoor er minder gas uit Groningen nodig is.