(Update) Groningers in Opstand demonstreert in Farmsum

Bij het tankenpark in Farmsum voert Groningers in Opstand woensdagochtend actie. Omwonenden maken zich zorgen over hun veiligheid vanwege de aardbevingen.
Het tankenpark is eigendom van de NAM. Het bedrijf slaat er aardgascondensaat op.

Beving Appingedam

Volgens de actievoerders is het onduidelijk of de opslag bestand is tegen zwaardere bevingen. Omwonenden zeggen dat er op 25 februari, vlak na de aardbeving van 2.3 bij Appingedam, opvallend veel activiteit was op de locatie.
Volgens de NAM was er die dag een geplande scheefstandsmeting uitgevoerd aan een van de tanks: 'De beving had geen gevolgen voor de opslag. Er is geen schade aangericht, zoals is gesuggereerd', blijkt uit een schriftelijke verklaring van de NAM. 'De aanwezigheid van vrachtwagens en de meting hadden niets met de beving bij Appingedam te maken.'
Rustig
De actievoerders staan bij de ingang van het terrein. Ze hebben een spandoek opgehangen waarop staat: 'Genoeg is genoeg. Stop onderzoeken. Veiligheid voor ons'.

Wat is aardgascondensaat?
Aardgascondensaat bestaat uit vloeistoffen die mee naar boven komen tijdens de winning van aardgas. Het wordt opgeslagen in tanks op het chemiepark in Farmsum. In aardgascondensaat zit onder de stof benzeen. Deze stof zit ook in benzine en is kankerverwekkend.