Kan Olivier Bommel minister Kamp stoppen?

'Sorry hor. Mor nou mout der toch echt wat gebeuren minister Kamp!' Dit zou zomaar één van de teksten kunnen zijn die Olivier B. Bommel uitspreekt.
Het boek 'De pijpleider', dat uit 1971 stamt, gaat namelijk opnieuw uitgegeven worden. In het Gronings.

Vooruitziende blik

Een boze kudde, een burgemeester die zich zorgen maakt en een ambtenaar die plannetjes bedenkt. Het komt allemaal voor in het oude boek met een actueel thema. 'Schrijver en tekenaar Marten Toonder had een vooruitziende blik', vertelt Seb van der Kaaden uit Leens. Hij wil het boek nu opnieuw gaan uitbrengen. Hij is uitgever en heeft besloten te stoppen met zijn boekwinkel omdat hij al zijn tijd wil steken in het uitgeven van boeken zoals deze.

Problemen door aardgaswinning

'Ons huis zit vol scheuren. Het lijkt ons daarom leuk om een Gronings boek uit te brengen over de aardbevingen', vertelt Van der Kaaden. Hij kwam het boek van Marten Toonder tegen waarin Bommel zich als pijpleider bezighoudt met de gaswinning. Hij ontfermt zich over een boze kudde en moet praten met bestuurders. 'Toonder omschreef het eigenlijk toen al hoe het nu gaat.'

Najaar

De nieuwe uitgave van De pijpleider wordt tweetalig. Olivier Bommel en Tom Poes gaan zowel Gronings als Nederlands praten. 'Zo kunnen mensen elders ook nog het Gronings leren', lacht Seb van der Kaaden. Hij verwacht dat het boek in het najaar in de schappen ligt.