Raad steunt college in plannen A-kwartier

© Flickr/RMalouf (Creative Commons)
De gemeenteraad van Groningen steunt het college in de plannen voor het A-kwartier in de stad.
Vanaf 1 januari 2016 is prostitutie in het A-kwartier niet meer toegestaan. De gemeente wil dat de buurt daarna geschikt is voor allerlei soorten bewoners: alleenstaanden, gezinnen en ouderen.
Uit angst dat huisjesmelkers voor die tijd beslag leggen op de wijk, wil het college een time-out instellen. Niemand krijgt dan een vergunning om van een woning een studentenhuis te maken. Een dergelijke time-out geldt ook voor de wijk Selwerd.

Sekshuis wordt studentenhuis

De gemeenteraad kan daar mee leven. Alleen D66 en Student en Stad zien niks in de maatregel. Zo vindt Student en Stad dat er geen reden is om aan te nemen dat allerlei woningen in de buurt ineens tot studentenhuizen worden omgevormd.
Onlangs nam de raad al een besluit dat voorkomt dat de negentien sekshuizen dit jaar nog veranderen in studentenhuizen. De buurt wordt door het besluit als het ware planologisch op slot gezet, waardoor pandeigenaren niks kunnen beginnen totdat het nieuwe bestemmingsplan van kracht is.

Minimaal oppervlak

In dat nieuwe bestemmingsplan voor 2016 en verder komt te staan dat ieder woonoppervlak tenminste 50 vierkante meter moet zijn. Dit moet defnitief voorkomen dat de voormalige sekspanden straks studentenhuizen worden.