Plantsoenwerker mishandelt collega met bladhark

© Jos Schuurman/FPS
Een 36-jarige medewerker van de plantsoendienst van de gemeente Leek heeft vorig jaar november een collega mishandeld. De man smeet een bladhark met stalen pennen tegen het hoofd van de collega.
De plantsoenmedewerker is daarvoor bestraft met een voorwaardelijke taakstraf van veertig uur, omdat de rechter hem niet geheel toerekeningsvatbaar achtte.

Veiligheidsvoorschriften

De man werd in de rechtszaal door zijn vader bijgestaan. Hij verklaarde dat hij zijn collega had aangesproken op zijn gedrag. Die stond namelijk op straat te werken buiten het met pylonnen afgezette gebied, terwijl dat tegen de veiligheidsvoorschriften is.

Opwelling

De collega had daarover lacherig gedaan. Dat maakte de man zo kwaad dat hij hem in een opwelling de bladhark naar het hoofd wierp. De collega liep een hevig bloedende hoofdwond op, maar geen blijvend letsel.

Bijwerking van medicijnen

Bij het incident speelde mee dat de man medicijnen tegen epilepsie kreeg, die woedeaanvallen als bijwerking hadden. De man was meteen al erg geschrokken van wat hij had gedaan en wilde nog zijn excuses aanbieden, maar dat stond de werkgever volgens hem niet toe. Hij werd twee maanden op non-actief gesteld. Dat vond de rechter ook al een zware straf.

Andere omgeving en medicijnen

Inmiddels heeft de man ergens anders dagbesteding en is hij tevens op andere medicijnen overgestapt.