Synagoge in Stad wordt extra beveiligd vanwege aanslagen

© Groningen in Beeld/Carla Eggens-Voort
De synagoge in de Folkingestraat in Groningen wordt extra beveiligd. De reden hiervoor zijn de terreuraanslagen in Parijs en Kopenhagen van de afgelopen maanden, waarbij antisemitisme een rol speelde.
'Maar er zijn geen concrete aanwijzingen voor dat soort bedreigingen in Groningen', zegt Marcel Wichers, directeur van de Stichting Folkingestraat Synagoge. 'Wel hadden de Joodse gemeente in Groningen en onze stichting het idee dat dit nodig was.'

Intensiever

Wichers mag niet zeggen op wat voor manier er extra wordt beveiligd: 'Nee, ik kan niks zeggen over hoeveel extra man hier rondloopt. Dat mag niet van de politie, met wie wij samenwerken. Laten we het houden op 'intensievere' beveiliging.'
'Of de politie ook extra surveilleert? Mag ik ook niet zeggen. Maar inderdaad, dat zou wel heel logisch zijn.'

Geholpen

De extra maatregelen kosten de stichting geen geld, zegt Wichers: 'We worden geholpen door de stichting Bij Leven en Welzijn.' Die vrijwilligersstichting beveiligt al jaren Joodse feesten en instellingen in Nederland.
Het is niet duidelijk of Stichting Oude Groninger Kerken, eigenaar van het gebouw, ook geld bijdraagt: 'Dat kan ik nu niet zeggen', aldus een woordvoerder.