Treinkaping De Punt is voor minister Opstelten gesloten boek

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie voelt er niets voor om weer onderzoek te doen naar de afloop van de treinkaping bij de Punt in 1977.
De fracties van PvdA en SP in de Tweede Kamer hadden gevraagd om een vervolgonderzoek. Mogelijk zou dat meer helderheid geven over de doodsoorzaken van een aantal kapers.

Archiefonderzoek

PvdA en SP reageerden op het archiefonderzoek dat vorig jaar november is gepubliceerd over de beëindiging van de treinkaping door mariniers en straaljagers in 1977. Daarbij werden zes kapers en twee inzittenden gedood.

Zorgvuldig genomen besluit

Het onderzoek uit november vorig jaar stelde vast dat het besluit om de treinkaping met geweld te beëindigen destijds zorgvuldig was genomen. Minister Opstelten schrijft de Tweede Kamer nu dat er geen betere deskundigheid beschikbaar is waarmee nog meer helderheid verkregen kan worden over de doodsoorzaak van de kapers.

Niet verantwoordelijk

Advocate Liesbeth Zegveld heeft de Nederlandse staat aansprakelijk gesteld voor de dood van Molukse treinkapers. Opstelten reageert in de brief aan de Tweede Kamer dat de staat niet verantwoordelijk is voor het overlijden van de gijzelnemers.