Eis: 16 en 14 jaar cel voor gangsterduo

Tegen het gangsterduo Marcos van der P. (26) en zijn vriendin Enise B. (20) is vrijdagmiddag voor de rechtbank in Assen een celstraf van zestien en veertien jaar geëist.
Het duo, ook wel de Nederlandse Bonnie en Clyde genoemd, trok vorig jaar in februari in Nederland en Duitsland een extreem gewelddadig roofspoor. Het Openbaar Ministerie (OM) acht poging tot doodslag, afpersing, diefstal met geweld, bedreiging en vrijheidsberoving bewezen. 

Kofferbak

De twee startten hun gewelddadigheden op 10 februari in Echten. Een automobilist stopte voor een vuilniscontainer die midden op de weg stond. Terwijl hij de kliko verplaatste, sprongen twee mensen uit de bosjes en duwden de automobilist in de kofferbak van zijn eigen auto. Door met zijn knie de deksel van de kofferbak tegen te houden werd die niet volledig afgesloten. De man kon vluchten.

Ontvoerd

De twee gingen daarna te voet naar Meppel. Daar drongen zij een woning binnen waar niemand thuis was, namen een douche, aten en rustten uit op een bed. Bij thuiskomst werd de bewoonster overmeesterd, gekneveld, beroofd en in haar lies gestoken. Daarna ontvoerden de twee haar in de kofferbak van haar eigen auto en lieten haar in een natuurgebied bij Lelystad voor dood achter. 

Woningoverval en gijzeling

De tocht ging verder naar Lage Mierde in Brabant, waar een woningoverval werd gepleegd, en Enschede, waar een gezin met jonge kinderen in een woonboerderij werd gegijzeld. De twee werden uiteindelijk op 26 februari in het Duitse Schwerte gearresteerd.

Gelogeerd in Groningen

Begin deze week, bij de behandeling van de rechtszaak in Assen, werd bekend dat het tweetal voorafgaand aan hun rooftocht bij een vriend in Groningen logeerde.

Tbs niet mogelijk

Van der P. en B. zijn allebei volledig toerekeningsvatbaar verklaard. Tbs is daarom juridisch niet mogelijk. Bij B. zijn in het Pieter Baan Centrum geen stoornissen vastgesteld en bij haar vriend is het onderzoek niet gelukt, omdat hij weigerde mee te werken. De officier vreest dat de twee in de toekomst in herhaling vallen.

Schadevergoeding

Naast de celstraffen eiste het Openbaar Ministerie een schadevergoeding van zo'n 110.000 euro voor de slachtoffers.
De rechtbank doet op 2 april uitspraak.