Chinese restauranthouders kunnen opgelucht ademhalen na arrestatie veelpleger

© Google Maps
Met de arrestatie van een 30-jarige veelpleger uit Amsterdam heeft de politie mogelijk een reeks inbraken bij Chinese restauranthouders in Noord-Nederland opgelost. De man werd eind februari aangehouden na een inbraak in Purmerend.
Na zijn arrestatie trof de politie een lijst aan met adresgegevens van tientallen restauranteigenaren uit heel Nederland, waaronder het Noorden. Onderzoek moet uitwijzen of de verdachte ook daadwerkelijk bij deze woningen en restaurants op 'bezoek' is geweest.

Informatie uitgewisseld

De Amsterdamse politie heeft inmiddels contact gezocht met de recherche in Noord- Nederland. Politiewoordvoerder Anne van der Meer: 'Wij hebben alle informatie die we
tot onze beschikking hebben uitgewisseld. Dan gaat het bijvoorbeeld om sporen en getuigenverklaringen.'

Inbraakgolf

De politie Noord-Nederland vroeg eind vorig jaar nog aandacht voor de inbraakgolf onder Chinese ondernemers. In amper twee maanden tijd werd er ruim twintig keer ingebroken in onder meer Groningen, Hoogezand, Oude Pekela en Peize. De dader(s) zou(den) grondig en goed voorbereid te werk gaan. Bij de inbraken werd voor tienduizenden euro's aan contant geld en sieraden buitgemaakt.

Top 600-lijst

De 30-jarige verdachte staat op de Top 600-lijst van de gemeente Amsterdam. Het gaat om veelplegers van zogeheten high impact-delicten, zoals woninginbraken, straatroven en overvallen. De politie had de man al geruime tijd op de korrel en deed uitgebreid onderzoek naar zijn handel en wandel. De rechter heeft zijn voorarrest inmiddels verlengd.