'Rijtuigendepot is molensteen om nek van Museum Nienoord'

© RTV Noord
Stichting Paard en Karos is teleurgesteld in Museum Nienoord. De stichting is eigenaar van de rijtuigen die in het depot (De Boshal) zijn opgeslagen en wil het noodlijdende museum helpen door het beheer van de boshal over te nemen.
Maar de onderhandelingen over een overname lopen vast.

Symbolisch bedrag

Paard en Karos heeft aangeboden het beheer, onderhoud en klimaatinstallatie van het depot voor een symbolisch bedrag over te nemen, zodat het museum is verlost van die vaste lasten. Nienoord stelt echter aanvullende eisen.

Allen inclusief lening

Zo moet Paard en Karos onder andere ook een openstaande banklening van twee ton erbij overnemen. Die is volgens het museum ooit aangevraagd bij de financiering van het gebouw.
'Maar dat geld hebben we niet', zegt Ariën Nielsen van Paard en Karos.
'Mede door die lening is de Boshal een molensteen om de nek van het museum. Ook moet het museum elk jaar huur aan de gemeente Leek betalen', zegt Nielsen. Daar bovenop moet het museum het met minder subsidie doen.

Nieuwe plannen zijn de dupe

Door de vastlopende onderhandelingen dreigen de nieuwe plannen van Paard en Karos voor de collectie in het water te vallen. De stichting wil rijtuigen uit het hele land tentoonstellen. Ook kan de eigen collectie een reis door het land maken.
Nielsen zegt fondsen te hebben aangeboord die dat mogelijk willen maken. Nielsen: 'Maar die geldsschieters willen eerst duidelijkheid over hoe het met het eigendom van het depot zit, voordat ze er geld in stoppen.'
'Ook willen eigenaren dat de klimatologische omstandigheden in de Boshal optimaal zijn, voordat ze hier hun rijtuigen stallen. Nienoord en Paard en Karos draaien in rondjes om elkaar heen en er komt maar geen duidelijkheid. We zijn daarover in gesprek met de gemeente en het museum, maar dat verloopt erg moeizaam', zegt hij tot zijn spijt.

Deadline

Volgens Nielsen willen de geldschieters voor 15 maart weten waar ze aan toe zijn, anders haken ze af. Hij hoopt dat de gemeente een voortrekkersrol gaat spelen. 'Ze weten van de problematiek af en hebben sowieso een dikke vinger in de pap. Ik doel niet eens op financieel bijspringen, maar vooral hoop ik dat ze ervoor zorgen dat alle neuzen dezelfde kant op gaan staan.'
'Ik luid nu de noodklok, anders is het straks te laat', zegt de directeur.

'Met onze rug tegen de muur'
Gitta op den Akker, directeur van Museum Nienoord, is verbaasd dat Nielsen de noodklok luidt: 'Dit verrast mij wel, eerlijk gezegd. We zijn nu in onderhandeling. Zij hebben geen geld, maar wij ook niet. Wij staan met onze rug tegen de muur.'
Toch is het volgens haar nog geen hopeloze zaak: 'Nee, we zullen in gesprek moeten gaan. Maar de deadline van 15 maart wordt krapjes. En een oplossing zie ik zo snel ook niet', zegt de museumdirecteur.