Delfzijl dwingt bewoners schadehuis te verlaten

De gemeente Delfzijl heeft inwoners van Termunterzijl een gedwongen uithuisplaatsing opgelegd. Hun huis is zwaar beschadigd door aardbevingen.
De gemeente heeft een 'last onder dwangsom' toegepast. Dat betekent dat de betrokken familie het eigen huis niet alleen heeft moeten verlaten, maar ook niet terug mag. Op elke overtreding staat een dwangsom van vijfhonderd euro. De verregaande maatregel wordt afgekondigd in een brief van de gemeente aan de bewoners, die in handen is van RTV Noord.


Huis zakt achterover

In opdracht van de NAM heeft adviesbureau ARUP het huis onderzocht. Met als conclusie dat het huis achterover zakt. Daardoor is de stabiliteit van zowel de voor- als achtergevel ernstig aangetast. Ook zitten scheuren in dragende binnenmuren. Er is sprake van instortingsgevaar, zeker bij een volgende aardbeving.
In de brief wordt de bewoners ook opgedragen op eigen kosten binnen een week een hekwerk voor het huis te plaatsen. Dat is inmiddels gebeurd. Niet door de huiseigenaar, maar door de gemeente. Die heeft ook de kosten betaald.

'De wet dwingt ons'

Volgens burgemeester Emme Groot van Delfzijl is de brief een formele uitwerking van de wettelijke regels op dit gebied. 'De wet dwingt ons om dit op deze wijze formeel te regelen. Het klinkt allemaal zwaar, maar het is in overleg met de bewoners zo gedaan. We doen dit juist om ze zo goed mogelijk te helpen. Zo kunnen ze met deze brief hun schade bij de verzekeringen veel beter claimen', reageert Groot.

Zorgen over afwikkeling

De eigenaren wonen inmiddels ergens anders. Ze bevestigen de brief, maar willen nog niet hun verhaal vertellen. Wel laten ze weten zich zorgen te maken over de verdere afwikkeling en de vergoeding van de schade, die al fors in de papieren loopt.