OM eist twee jaar voor internetoplichter

© Stock.XCHNG/adrianr
Het Openbaar Ministerie heeft twee jaar cel geëist voor een man uit Stadskanaal, waarvan één voorwaardelijk. De man wordt ervan verdacht op grote schaal mensen via internet opgelicht te hebben.
'U liet het geld voor een mobiele telefoon, waarvoor kinderen vaak tijdenlang gespaard hadden, zomaar op uw rekening overschrijven om het te vergokken of er drugs van te kopen', verweet de officier van justitie de man.

Via internet

Zeker 47 mensen deden aangifte tegen de man. Zij bestelden via internet telefoons, maar kregen hun nieuwe gadget nooit te zien. Bij de politie bekende de man tussen augustus 2011 en oktober 2013 zestig mensen te hebben opgelicht.

Zelf opgelicht

De man verdiende zes- tot zevenhonderd euro per week met zijn zwendel. Hij kwam op het idee doordat hij zelf via internet was opgelicht. Toen hij daarvan aangifte deed, zei de politie dat de kans klein was dat de oplichter werd gepakt.

Strafblad

De man bleek een strafblad te hebben voor diefstallen, ook met bedreiging en geweld. Hij gebruikte regelmatig drugs en gokte via internet. Uit psychologische rapporten blijkt dat de man zwakbegaafd is en een een antisociale persoonlijksheidsstoornis heeft.
De officier van justitie houdt rekening met de omstandigheden: 'Hij heeft geen oog gehad voor zijn slachtoffers, maar is door zijn stoornis daartoe ook minder in staat dan andere mensen'.
Volgens de officier is het onverantwoord om de man zonder begeleiding op straat te laten komen, en eist dat de man begeleid kan wonen. Daarnaast wil de officier dat hij psychologische behandeling krijgt.
De rechter doet over twee weken uitspraak.