Project 'Even buurten' laat ouderen langer zelfstandig thuis wonen

De buurt inzetten zodat ouderen langer zelfstandig wonen, dat is in het kort het doel van het project 'Even buurten Noord-Nederland'.
Het project is dit jaar gestart op vier locaties in Groningen, Friesland en Drenthe en moet ervoor zorgen dat ouderen met behulp van buurtbewoners blijven wonen in het huis of de buurt waar ze zich thuis voelen.

Ter Apel en Delfzijl

In Groningen loopt het project in Ter Apel en in Delfzijl Noord. Titia Bolhuis, ouderenadviseur van de Stichting Welzijn en Dienstverlening in Delfzijl, is de spil in Delfzijl Noord. Zij zorgt ervoor dat ouderen en buurtbewoners met elkaar in contact komen.

Spil in Delfzijl Noord

'Ouderen uit Delfzijl Noord die met een beetje hulp langer en plezieriger zelfstandig willen wonen, kunnen zich bij mij aanmelden', zegt Bolhuis. 'Op mijn beurt inventariseer ik waar behoefte aan is, zoals een wandeling maken, boodschappen doen of koffie drinken., Vervolgens zoek ik naar een helpende hand in de buurt'.
Uiteindelijk is het volgens de ouderenadviseur de bedoeling dat de wijkbewoners dat werk van haar overnemen.
Gestart in Rotterdam
Het project is drie jaar geleden gestart in Rotterdam en was daar volgens Bolhuis een groot succes. 'Dat was de reden voor CMO Groningen om subsidie aan te vragen en het project ook in Delfzijl en Ter Apel te beginnen', legt Bolhuis uit.

Net begonnen
Omdat het project pas een paar maanden loopt (vanaf 1 januari), is Bolhuis nog bezig om het hulpnetwerk op te starten. 'Ik ben naarstig op zoek naar mensen die mij kunnen helpen in de wijk', zegt ze.
'Geïnteresseerden kunnen zich melden bij de SW&D in Delfzijl, mensen met vragen over het project in Ter Apel kunnen zich wenden tot de Stichting Rzijn.'