Justitie staakt onderzoeken aangiftes tegen NAM en Kamp

Het Openbaar Ministerie neemt aangiftes in verband met schade door aardbevingen niet meer in behandeling. Dat heeft justitie laten weten aan dichter en garagehouder Elze Schollema uit Usquert.
Hij deed vorige week
tegen de NAM, de Rijksoverheid en minister Henk Kamp. Het OM deelt hem in een brief mee dit soort aangiftes niet meer strafrechtelijk te onderzoeken.

Opzet

Daarbij haalt officier van justitie Pieter van Rest een aantal wettelijke bepalingen aan die vervolging in de weg zouden staan. Hij wijst er op dat bij vernieling sprake moet zijn van opzet.
Niet kan worden gezegd dat de Rijksoverheid/NAM willens en wetens gebouwen hebben beschadigd. Uiteraard hebben zij dat niet gewild,' schrijft Van Rest.

Geen redelijk doel

Volgens justitie dient verdere vervolging in verband met het veroorzaken van aardbevingsschade 'geen redelijk doel'. Hierbij wijst de officier van justitie er op dat in ons land inmiddels een brede maatschappelijke discussie over de gaswinning wordt gevoerd.

Klacht

Schollema zegt zeer verbaasd te zijn over de reactie van het Openbaar Ministerie. Hij is op zoek naar een jurist die hem wil helpen bij het indienen van een klacht tegen het besluit van het OM.
Schollema is niet de enige die aangifte tegen de NAM en Kamp heeft gedaan. Eerder deden sympathisanten van Schokkend Groningen dat ook.
Lees HIER de brief van Van Rest aan Schollema.