CDA opent aanval op D66 in tweede verkiezingsdebat

Het CDA ging in het tweede verkiezingsdebat op TV Noord zaterdagavond de strijd aan met coalitiepartij D66. Lijsttrekker Patrick Brouns van de oppositiepartij haalde een aantal keren uit naar fractievoorzitter Tim Zwertbroek (D66).
In het tweede livedebat in aanloop naar de Statenverkiezingen op 18 maart debatteerden de tien lijsttrekkers van de partijen die op dit moment minimaal één zetel hebben in Provinciale Staten.

Herindeling

In het debat ging het onder meer over de herindeling in Oost-Groningen. De gemeenten Bellingwedde en Vlagtwedde gaven begin vorig jaar al aan met elkaar te willen fuseren. Maar D66-gedeputeerde Bote Wilpstra vindt dat niet genoeg. Hij wil dat Bellingwedde en Vlagtwedde met meer gemeenten fuseren.
Brouns is het daar niet mee eens: 'Er zijn twee gemeenten die in dit proces hebben gezegd dat ze samen willen werken. Uw D66-gedeputeerde zegt 'u mag dat niet, want ik wil dat anders hebben.' Dat is echt te gek voor woorden.' Zwertbroek liet vervolgens weten dat Bellingwedde en Vlagtwedde volgens hem alsnog bereid zijn om in gesprek te gaan met andere gemeenten.

Uitkoopregeling

In het debat pleitte gedeputeerde William Moorlag (PvdA) voor een uitkoopregeling voor mensen die weg willen uit het aardbevingsgebied. Volgens hem moet je als provincie 'mensen niet willen opsluiten in onverkoopbare woningen'. Toen gespreksleider Remy van Mannekes zei dat dit eerst een plan van de PVV was, zei Moorlag dat dit plan door meerdere partijen is omarmd.
Daarop zei Ton van Kesteren (PVV): 'Ik weet nog dat ik tegen de commissie-Meijer zei dat een uitkoopregeling op z'n plaats is voor mensen die weg willen uit het gebied. Toen werd de PVV weggehoond. Nu het verkiezingstijd is omarmt de PvdA de uitkoopregeling. Ik hoop dat dat na 18 maart nog steeds het geval is.'

Derde debat

Het derde en laatste verkiezingsdebat met de lijsttrekkers van alle negentien partijen die meedoen aan de verkiezingen is volgende week zaterdag om zes uur te zien op TV Noord.
Bekijk het tweede debat terug via TV Gemist.

Lees alles over de herindeling