Cao-conflict: agenten delen minder boetes uit

© Lex van Lieshout/ANP
Politieagenten schrijven vanaf maandag ook in onze provincie minder boetes uit. Alleen bij 'grove schendingen' van de openbare orde en veiligheid krijgen mensen nog een bekeuring. In alle andere gevallen geeft de politie een waarschuwing.
Dat hebben de politiebonden ACP, NPB, ANPV en VHMP zondag bekendgemaakt. Ze hopen hiermee een nieuwe cao af te dwingen.


Bonden en minister recht tegenover elkaar

Zij gaven Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie tot zondagavond zes uur de tijd om met toezeggingen te komen die 'serieuze onderhandelingen' mogelijk maken. 'Dat is op basis van zijn cao-voorstellen tot nu toe niet mogelijk, want die liggen mijlenver af van het eisenpakket van de gezamenlijke bonden', stellen de politievakbonden.
Opstelten liet vrijdag op zijn beurt weten dat de eisen die de bonden op tafel hebben gelegd voor een nieuwe cao niet reëel zijn.

Nullijn

De bonden eisen naast een loonsverhoging van 3,3 procent ook nog andere maatregelen, zoals een bonus in verband met de ingrijpende reorganisatie die de politie doormaakt. De politie zit al vier jaar op de nullijn.
Doordat er minder bonnen uitgeschreven zullen worden, dalen de inkomsten voor de staatskas, waarschuwen de bonden. In de loop van volgende week zal meer bekend worden over vervolgacties.