Kiezer mag in stemhokje een selfie maken

© Suzanne Stoppels
Groen licht voor de stemfie. Tijdens de provinciale en waterschapsverkiezingen blijft het maken van foto's in het stemhokje toegestaan, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken.
De Kiesraad liet na de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 weten dat zo'n kiekje met een stembiljet 'op gespannen voet met stemvrijheid en stemgeheim staat'.

Niet wettelijk verboden

Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk nam het advies om de stemfie te verbieden echter niet over. 'Het is niet wettelijk verboden en dus mag het. Anderzijds promoten we het ook niet', aldus een woordvoerder.
De Kiesraad blijft volgens een woordvoerster echter tegen de foto's. 'Ons advies blijft staan, maar de minister nam het destijds niet over. We hebben overigens geen signalen dat er ook daadwerkelijk misbruik is gemaakt van de selfies.'

Ingrijpen bij misbruik

Wel wordt scherp gelet op eventueel misbruik, laat zowel het ministerie als de Kiesraad weten. Medewerkers van een stembureau houden in de gaten of er geen stemfies worden gemaakt waarbij er sprake lijkt van omkoping, ronselen of stemdwang. Mocht dat gebeuren, dan grijpen ze in.

Posters

Bovendien komen er posters te hangen in de stembureaus om mensen te wijzen op hun stemgeheim. 'U hoeft aan niemand bekend te maken op wie u heeft gestemd, op welke manier dan ook. Dus ook niet door het maken van een foto. Niemand mag u daartoe ook dwingen', luidt de tekst.