Moluks dorp kan schoon water drinken door Groningse studenten

Vier studenten van het Alfa-college in de stad zijn op de Molukken een drinkwatersysteem aan het aanleggen. Dat doen ze samen met de lokale bevolking van het dorp Wailisa op het eiland Ceram.
De 800 inwoners van het dorp moeten nu nog een dagelijkse lange wandeling maken naar een rivier om water te halen. Door het drinkwaterproject is het water dichterbij huis te halen.
Het viertal (drie studenten Installatietechniek en één student Human Technology) loopt stage bij de Nederlands-Molukse stichting TitanE, die zich inzet voor duurzame ontwikkeling en armoedebestrijding op de Molukken. De studenten werken samen met de dorpsbewoners.

Relaxtere werkhouding?

Douwe van der Wijk: 'Ze zeiden dat we vijf man hulp zouden krijgen voor het graafwerk, maar het waren meer dan twintig! Wij waren onder de indruk van de snelheid waarin alles ging. We hebben namelijk vaak te horen gekregen dat de werkhouding hier relaxter is vanwege het klimaat.'
'Het graven gebeurt onder andere met pikhouwelen vanwege de harde grond, erg zwaar werk in die hitte!' Douwe houdt een weblog bij van de belevenissen op de Molukken.

Primeur

Op 5 april moet het drinkwatersysteem klaar zijn. Het is de eerste keer dat stagiairs van het Alfa-college op de Molukken stage lopen. Er is geen docent mee, maar de studenten worden begeleid door Frans Palyama van TitanE.