Webarchief Groningen bewaart het online leven van Groningers

Een voor
Een voor de website van de vereniging Groninger Dorpen, gearchiveerd op 18 mei 2014. (© Groninger Archieven
Ons leven speelt zich steeds meer online af, maar niet alles op internet blijft automatisch voor eeuwig bewaard.
Het RHC Groninger Archieven begint nu als een van de eerste regionale archiefinstellingen in Nederland een eigen webarchief: het Webarchief Groningen. Groningers en Groningse stichtingen, verenigingen en bedrijven die interesse hebben, kunnen hun website aanmelden.

Logische aanvulling

Het RHC Groninger Archieven bewaart het verleden van Groningen in de vorm van archieven, boeken, kranten, kaarten, foto's en films. Online publicaties zoals websites, blogs en sociale mediasites vormen een logische aanvulling op die collectie.
Het Webarchief Groningen is een groeiende verzameling websites van Groningse organisaties, bedrijven en personen en over Groningse onderwerpen. De Groninger Archieven bewaren de websites en blogs zo compleet mogelijk, inclusief vormgeving, beeld- en geluidsmateriaal en links. In de toekomst slaat het webarchief ook sociale mediasites op.

Dag van de Groninger Geschiedenis

Aan het einde van dit jaar bestaat de verzameling volgens de planning uit zo'n 1.000 websites. Er komt ook een uitgebreide zoekfunctie.
De eerste gearchiveerde websites zijn naar verwachting vanaf de Dag van de Groninger Geschiedenis, op 10 oktober 2015, te bekijken.
In verband met copyright is het mogelijk dat bepaalde gearchiveerde websites alleen te zien zijn in de studiezaal van de Groninger Archieven.