Boeren boos over hoge ozb-aanslag

'De maat is vol'  Dat zegt boerenorganisatie LTO Noord over de hoge ozb-aanslagen, die bij boeren in onze provincie op de mat zijn gevallen.
Dubbelop

Volgens LTO Noord zijn de aanslagen voor boeren en andere ondernemers onevenredig hoog ten opzichte van particulieren. Die laatste groep betaalt alleen voor het
eigendom  
van een woning, terwijl boeren daar bovenop ook moeten betalen voor het 
gebruik  
van een pand. Bovendien is de aanslag voor het eigenaarsdeel voor boeren procentueel veel hoger dan voor de particuliere woningbezitter. Boeren betalen daardoor tot wel negen keer meer ozb.


Top 5

Volgens LTO Noord is Groningen de duurste gemeente voor boeren, gevolgd door Oldambt, Delfzijl, Eemsmond en Hoogezand Sappemeer.

Begrotingstekort

LTO Noord zegt dat de boeren moeten opdraaien voor tekorten op gemeentelijke begrotingen. De kosten voor de andere burgers stijgen minder, omdat daar de grootste groep kiezers zit, zo denkt de organisatie.

Voorlichting

LTO Noord vermoedt dat veel raadsleden zich onvoldoende realiseren wat de gevolgen zijn van de door hen vastgestelde ozb-tarieven. De boerenorganisatie pleit daarom voor betere voorlichting.