Groningen topper met buitenlandse investeringen

Werkzaamheden aan het Google-datahotel in de Eemshaven
Werkzaamheden aan het Google-datahotel in de Eemshaven © Archief RTV Noord (Steven Radersma)
Van het recordbedrag van 3,2 miljard euro dat buitenlandse bedrijven in 2014 in Nederland investeerden, is maar liefst 2,2 miljard in Groningen terecht gekomen.
Google en Gemini

De provincie dankt die toppositie aan de komst van Google, dat 600 miljoen euro investeert in een nieuw datacentrum in de Eemshaven en aan de bouw van het windmolenpark Gemini, boven Schiermonnikoog. De bouw daarvan door het Canadese bedrijf Northland Power kost 1,6 miljard.
De cijfers komen van het Netherlands Foreign Investement Agency, het bureau van het ministerie van Economische Zaken dat zich met buitenlandse investeringen en handel bezig houdt..

Honderden banen

De investeringen zijn een enorme impuls voor de werkgelegenheid. De bouw van het Google datacenter levert ongeveer duizend mensen werk op. Permanent kunnen er 150 mensen aan de slag. Ook het Gemini-windpark levert honderden banen op.

Magneet

Nederland werkt de laatste jaren als een magneet op buitenlandse ondernemingen, onder meer omdat het bekend staat om de goed opgeleide werknemers en de goede digitale infrastructuur. In 2005 bijvoorbeeld was het investeringsbedrag nog maar ruim 500 miljoen euro.