Kamer: 'voer aanbevelingen Onderzoeksraad snel uit'

© ANP/Martijn Beekman
De Tweede Kamer wil binnen zes weken van de regering horen hoe ze de aanbevelingen van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over de gaswinning in Groningen gaat uitvoeren.
De Onderzoeksraad wil dat er meer oog komt voor de veiligheid van burgers. De regering zou daarnaast beter moeten communiceren met de Groningers.
Dinsdagmiddag nam de Tweede Kamer met algemene stemmen twee moties aan waarin de regering wordt opgedragen om de aanbevelingen van de Onderzoeksraad over te nemen.

Verworpen

De Kamer verwierp twee moties van de oppositiepartijen, waarin het kabinet wordt gevraagd om de gaswinning verder te beperken tot 30 miljard kubieke meter gas in 2015.
Ook was er geen meerderheid voor een voorstel van GroenLinks en ChristenUnie om bij de rechtbank in Groningen een aparte kamer in het leven te roepen die schadeclaims tegen de NAM afhandelt.

Excuses

De SP wilde dat de regering met officiële excuses zou komen over de problemen die Groningers ondervinden als gevolg van de gaswinning, maar die motie redde het tijdens de stemming dinsdag evenmin.
Kansloos was ook de motie van de SP om de gemaakte gaswinsten bij de NAM en andere bedrijven terug te vorderen.