PvdA Vlagtwedde wil ecodorp

© Flickr/OregonDOT (Creative Commons)
De PvdA in Vlagtwedde wil graag een ecodorp binnen de gemeentegrenzen. 'Goed tegen de krimp', zegt fractievoorzitter Willem Hoftijzer. Hij lanceerde het idee bij de behandeling van de woonvisie van het college van B&W.
In die woonvisie is nauwelijks tot geen ruimte voor nieuwbouw in de buitengebieden van Vlagtwedde. Daar is alle reden toe, want de gemeente heeft te maken met krimp. Er komen op termijn al honderden huizen leegt te staan.
'In de woonvisie moet dan ook een uitzondering gemaakt worden voor een ecodorp', vindt de PvdA.

Jongere samenstelling

Zo'n leefgemeenschap op ecologisch/duurzame basis heeft over het algemeen ook een jongere samenstelling dan gemiddeld in Vlagtwedde. Ook door de kinderen die er geboren worden, kan een ecodorp zorgen voor wat bevolkingsaanwas.
Bij de andere partijen in de raad krijgt het idee van Hoftijzer een warm onthaal. Al maken sommige raadsleden wel kanttekeningen. De ChristenUnie wijst op de soms wankele financiële basis van dit soort woongemeenschappen, waardoor ze uit elkaar kunnen vallen.
En het CDA wil liever geen ecodorpen in buitengebieden, maar in bestaande panden.
Wethouder Seine Lok zegt toe dat hij gaat bekijken op welke manier ecodorpen een plek kunnen krijgen in de woonvisie van de gemeente.