Metseltalenten leggen steentje voor steentje op voorrondes NK Metselen

Opperste concentratie, steentje voor steentje en onder het oog van een keurmeester. De omstandigheden zijn goed, maar deelnemers van de voorronden voor het NK Metselen moeten wel met druk om kunnen gaan.
Bij het praktijkcentrum van SSPB in Sappemeer doen negen jonge metseltalenten uit het VMBO mee aan de regionale voorronden. Ze komen van scholen uit Groningen, Hoogezand, Sappemeer en Veendam.

Zwaar

De opdracht is om in twee dagen een siermuur te metselen. Een zware taak volgens de jury. 'Het is toch een soort spanning, het blijft een wedstrijd', zegt één van de juryleden. 'Die jongens zijn vanavond helemaal munt. Die zijn nog niet gewend om een hele dag zo te werken. Ze zakken dan tegen een uur of twee compleet in. '

Netjes

Net alleen het vakmanschap speelt een rol. Ook de aankleding en verzorging van het materiaal is van belang. 'Ze moeten er keurig uitzien. Geen afgezakte broeken bijvoorbeeld. Dat imago moet weg. Met de bedrijfskleding van tegenwoordig wordt dat gelukkig aangepakt. We accepteren bijvoorbeeld niet dat iemand met een blote rug loopt.'

Finale

De twee beste deelnemers gaan door naar de finale op het NK. Die is op 8, 9 en 10 april in Breda. Daar valt de 'Zilveren Troffel' te winnen.