Groningen Centraal! wil gaskraan dichtdraaien via rechtsgang

Groningen Centraal! heeft woensdagmorgen minister Kamp gesommeerd de concessie van de NAM in te trekken en dus de gaswinning onmiddellijk te staken. Dat heeft de nieuwe politieke partij bekend gemaakt op een persconferentie.
De sommatie is een opmaat naar een procedure voor het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. Volgens de partij worden de mensenrechten door de aardbevingsellende in Groningen met voeten getreden.

Procedures

De partij start nog meer procedures. Zo is woensdag beroep aangetekend tegen het gasbesluit van Kamp bij de Raad van State. Daarbij is direct een zogenoemd verzoek om voorlopige voorziening ingediend, zodat de Raad van State in een korte procedure snel uitspraak kan doen.
Groningen Centraal! zegt de procedures gestart te zijn namens alle inwoners van Groningen 'Wij doen dit niet voor electoraal gewin. Dit komt voort uit de diepe onvrede onder de Groningers. Deze procedures zijn een onderdeel van het opkomen voor de belangen van Groningers,' licht lijsttrekker Nette Kruzenga toe.

Statenverkiezingen

De politieke partij doet volgende week voor het eerst mee aan de provinciale statenverkiezingen. Bij de partij zijn veel mensen betrokken die actievoeren tegen de gaswinning in Groningen, zoals leden van Schokkend Groningen.