Ten Boer stuurt brandbrief aan Plasterk

Ten Boer trekt aan de bel bij minister Plasterk van Binnenlandse Zaken. De combinatie van dalende inkomsten uit de onroerendezaakbelasting (OZB) en de extra bezuinigingen in verband met de 'artikel 12-status' dreigt de gemeente de das om te doen.
In een brandbrief aan de minister schrijft de gemeente dat onder haar inwoners de weerstand tegen de stijgende OZB-tarieven groeit. Ze moeten meer belasting betalen, terwijl hun huizen steeds minder waard worden door de aardbevingen.

Imago

De OZB-tarieven in Ten Boer zijn relatief hoog. Om aan de voorwaarden van de Artikel 12-status te voldoen, moet Ten Boer 140 procent opbrengst uit de OZB behalen ten opzichte van het landelijk gemiddelde. En dat terwijl de waarde juist daalt. Dat komt niet alleen door aardbevingsschade. De aardbevingen doen het imago van Noord-Groningen sowieso geen goed. Er wordt amper nog een woning verkocht.

Bodem is in zicht

Burgemeester André van de Nadort: 'Wij kunnen de OZB niet nog verder verhogen. Dus als de waarde van de huizen nog verder daalt, dan krijgen wij te weinig geld binnen. Als er niks gebeurt, dan krijgen wij onze begroting in 2018 niet rond'.
En dat zou wel eens gevolgen kunnen hebben voor het voortbestaan van gemeentelijke voorzieningen op het gebied van zorg en welzijn. Daarop moet al extra worden bezuinigd. De bodem is zo langzamerhand bereikt, zo blijkt uit de brandbrief van de gemeente.

Rode cijfers

Ten Boer is de afgelopen jaren diep in de rode cijfers beland. Door grote verliezen op bouwgrond liep het tekort op tot tien miljoen euro. De artikel 12-status geeft recht op extra financiële steun van het Rijk, maar in ruil daarvoor moet de gemeente wel extra bezuinigen.
Van de Nadort: 'Ten Boer krijgt, net als de andere aardbevingsgemeenten, weliswaar extra geld van de NAM om de leefbaarheid te verbeteren, maar dat geld mag niet in bestaande voorzieningen worden gestoken'.

Oplossing

De burgemeester hoopt dat Plasterk gaat overleggen met Henk Kamp, zijn collega op Economische Zaken. 'Artikel 12 is een kwestie van Binnenlandse Zaken, maar de aardbevingen vallen onder EZ. Ik hoop dat ze voor Ten Boer een oplossing willen bedenken'.
Die oplossing zou dan bijvoorbeeld een versoepeling van de voorwaarden van de artikel 12-status kunnen zijn. Een andere mogelijkheid is om de NAM-gelden toch te mogen besteden aan de bestaande voorzieningen.
Van de Nadort wil zo snel mogelijk om de tafel gaan met Plasterk.
Klik hier om de brandbrief van de gemeente Ten Boer te lezen