Staten willen elektrische treinen in het Noorden

© Jannes Wiersema
De partijen in Provinciale Staten willen het spoor tussen Leeuwarden en Bad Nieuweschans zo snel mogelijk elektriciferen. Er rijden nu nog dieseltreinen van Arriva.
Eerder liet de Provincie al weten de dieseltreinen op dit stuk spoor
. De treinen in Groningen en Friesland gebruiken jaarlijks ongeveer acht miljoen liter diesel. Door de afschaffing van het accijnsvoordeel op rode diesel is de brandstof duurder geworden. Ook is diesel slechter voor het milieu.

Opsteker

Het kost ongeveer honderd miljoen euro om het spoor tussen Leeuwarden en Bad Nieuweschans te elektrificeren. Volgens de VVD en PvdA is het een opsteker voor de werkgelegenheid in het gebied. Ook zou de transportsector ervan profiteren, omdat de goederentreinen dan ook op elektriciteit kunnen rijden. Dat is ook voor deze vervoerders goedkoper.

Vloeibaar gas

Eerder liet gedeputeerde Mark Boumans (VVD) al weten te kijken naar mogelijkheden om de treinen op de andere spoorlijnen te laten rijden op vloeibaar gas. Dit zogenaamde 'bio-LNG' zou het treinverkeer aanzienlijk verduurzamen. De treinen moeten hiervoor wel omgebouwd worden.

Oostboog

Ook wil de VVD een nieuw stuk spoor aanleggen tussen Veendam en Scheemda, de zogenoemde Oostboog. Hiermee kunnen treinen sneller tussen van Veendam naar Duitsland rijden.