Provincies hebben vooral oog voor China

Het Plein van de Hemelse Vrede in Beijing (China).
Het Plein van de Hemelse Vrede in Beijing (China). © Zhang yu/Wikimedia Commons
China lijkt wel het beloofde land voor de Nederlandse provincies. Groningen spendeerde relatief gezien het meest aan een handelsmissie naar dit land.
Uit onderzoek van RTV Noord, de NOS en de regionale omroepen blijkt dat in de afgelopen bestuursperiode substantiële bedragen aan reizen naar China zijn uitgegeven. Andere landen kwamen nauwelijks aan bod.

Max van den Berg

Van het totale bedrag van 21.865 euro, dat tussen 2010 en 2015 uitgegeven werd, kostte een uitgebreide handelsmissie naar China de provincie Groningen 17.630,08 euro. Commissaris van de Koning Max van den Berg en twee ambtenaren gingen mee namens de provincie.
'Andere aanwezigen betalen hun eigen kosten, hoor', zegt Van den Berg. 'We maken dit soort reizen echt niet vaak, we zijn volgens mij zo ongeveer de zuinigste provincie. Maar als wij iets voor het Noorden kunnen betekenen, door mee te gaan naar China, dan overwegen we dat serieus. Zo is het ook bij deze reis gegaan. Het verzoek lag er al een tijdje.'
De basis leggen
De reis in 2013 naar China was samen met onder meer een delegatie van de Kamer van Koophandel. 'En de NOM, de Energy Academy Europe en nog wat bedrijven', vult Van den Berg aan.

Ook in de vorige bestuursperiode reisde Van den Berg (met twee ambtenaren) namens de provincie naar China. Die reis kostte Groningen 22.862,62 euro.

Oliemannetje

Van den Berg: 'Zie mijn rol als die van oliemannetje. Om deuren open te krijgen voor de universiteit en andere kennisinstellingen en bedrijven die zaken willen doen, zijn eerste officiële contacten erg belangrijk. Wat we hier van terug zien? Studenten uit China, contracten, kennis en relaties op het gebied van de energietransities. Chinese kunst in het Drents en Groninger Museum.'

De kosten van alle buitenlandse reizen

RTV Noord vroeg, samen met de regionale omroepen en de NOS, de provincies naar de kosten van al hun buitenlandse reizen in de afgelopen vier jaar. Negen van de twaalf provincies gaven antwoord. Reisbestemming China stak er met kop en schouders boven uit.
Noord-Brabant gaf aan China het meeste uit: ruim 77.000 euro, verdeeld over vijf reizen. Gelderland had de afgelopen bestuursperiode 53.000 euro per jaar beschikbaar voor de relatie met China. Daar werd zelfs een parttime Chinees-Engelse medewerker voor aangenomen.
Het verkeer naar Duitsland en België (Brussel) werd niet in het totaalbedrag van de provincie Groningen opgenomen. 'Maar als er iets is waar we op inzetten en resultaat van zien, dan zijn het de reizen naar Noord-Duitsland', zegt Van den Berg.

Goedkope vlucht naar Londen

Voor het totaalbedrag van 21.865 euro gingen de Groninger bestuurders twaalf keer op reis. De goedkoopste reis was die van VVD-gedeputeerde Mark Boumans. Zijn vlucht op 5 juni vorig jaar naar Londen/Southend, de eerste sinds lange tijd vanaf Eelde, kostte de provincie 21,67 euro.
Op Zeeland (9.917 euro) na gaf Groningen het minste uit aan buitenlandse reizen. De provincies Drenthe, Limburg en Overijssel maakten hun uitgaven niet openbaar.
Bekijk hier een overzicht van het aantal reizen.