Groninger machinist blij met maatregelen tegen agressie

Machinist Jos van der Veen uit Groningen is blij dat zijn werkgever, de NS, en de overheid extra maatregelen nemen om de agressie op stations en in treinen tegen te gaan.
De Groninger machinist was de
van de actie maandag om een minuut lang de treinclaxons te laten horen in de treinen. Zo werd aandacht gevraagd voor de toenemende agressie tegen conducteurs en machinisten. Aanleiding was de zware mishandeling van een hoofdconducteur van de NS op het station Hoofddorp.

Maatschappelijk probleem

'Natuurlijk ben ik blij dat de NS maatregelen neemt, maar het is een maatschappelijk probleem dat een veel diepere oorzaak heeft', zegt Jos van der Veen. 'Ook andere vervoerders, zoals Veolia, Arriva, de politie, brandweer en ambulancepersoneel, hebben te maken met agressie. En dat heeft volgens mij te maken met de groeiende ongelijkheid in de samenleving', meent de machinist. 'De stress in de samenleving is op alle punten voelbaar', voegt hij eraan toe.

Maatregelen

Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur), minister Stef Blok (Veiligheid en Justitie), NS-topman Timo Huges, spoorbeheerder ProRail en de vakbonden hebben woensdagavond overleg gehad over maatregelen om de agressie tegen te gaan.
Afgesproken is dat op de twintig grootste stations een 'stationsagent' komt, die indien nodig snel extra collega's kan oproepen. Ook worden de toegangspoorten op NS-stations zo snel mogelijk gesloten. Het stationsverbod, dat kan worden opgelegd aan notoire overlastgevers, wordt vanaf mei ingevoerd, iets eerder dan gepland. Verder komt er meer cameratoezicht op de stations.
Daarnaast wordt de communicatie tussen de politie en de NS verbeterd, zodat de politie gericht kan surveilleren op plekken en momenten waarvan het spoorbedrijf aangeeft dat dat nodig is, meldde minister Stef Blok.

NS

De NS zal op bepaalde momenten op de dag extra gekwalificeerd personeel inzetten om de veiligheid van de reizigers en de eigen medewerkers te verstevigen, kondigde NS-topman Huges aan.

Uitbreiding camera's

ProRail gaat het aantal camera's op kleine en middelgrote stations uitbreiden. Op enkele grote stations bekijkt de organisatie of het mogelijk is met beeldschermen en spiegels agressie te voorkomen, doordat mensen zichzelf dan kunnen zien.

Vakbonden

De vakbonden zijn blij met de afspraken en met de snelle actie van de politiek. Ze realiseren zich dat de maatregelen geen garantie bieden dat het geweld voorbij is, maar dat die wel een bijdrage leveren om het geweld terug te dringen. Ook de NS is blij met de opstelling van het kabinet.