'Stad moet Gronings smaakweekend krijgen'

© Kristja/SXC Stock Exchange
De gemeente Groningen wil het eerste weekend van september uitroepen tot 'Gronings smaakweekend'. Dat blijkt uit het evenementenprogramma voor de binnenstad, waar de gemeente 300.000 euro voor vrijmaakt.
In het eerste septemberweekend staat al het evenement 'Proeven in Groningen' gepland, waar bezoekers kunnen proeven van gerechten van toprestaurants. De gemeente wil het weekend uitbreiden met bijvoorbeeld een route langs culinaire winkels en een foodtruckfestival, zoals Rollende Keukens in Amsterdam of het festival TREK in Utrecht. Hier kunnen bezoekers eerlijk en verantwoord streetfood eten uit ludiek omgebouwde trucks.

Jubilea

In 2015 wil de gemeente verder in elk geval werk maken van twee jubilea: de bevrijding van Groningen en de dood van de bekende Groningse drukker en kunstenaar Werkman, beide zeventig jaar geleden. Ook krijgen evenementen als Eurosonic Air, WinterWelVaart en de Nacht van Kunst en Wetenschap weer geld.

Koopzondagen

Het aantrekkelijk maken van de koopzondagen is ook een van de speerpunten. Dit probeert de gemeente met activiteiten rond thema's als mode en wonen en ook met straattheater, huiskamerconcerten in winkels en zondagsmarkten.

Evaluatie 2014

Afgelopen jaar investeerde de gemeente 125.000 euro in evenementen in het centrum. Uit een evaluatie blijkt dat daar 80.000 mensen op zijn afgekomen. Naast de 125.000 euro van de gemeente, staken organisatoren en andere financiers ruim 7,5 ton in evenementen zoals Eurosonic Air, het 400-jarig jubileum van de Rijksuniversiteit Groningen en WinterWelVaart.

Tevreden

Door te investeren in evenementen hoopt de gemeente meer bezoekers naar de binnenstad te trekken. Burgemeester en wethouders zijn tevreden met het resultaat over vorig jaar.