Winkels elke zondag open? Vlagtwedde vraagt het de winkeliers zelf

De gemeente Vlagtwedde wil van vooral de kleinere middenstanders weten wat zij vinden van de zondagopenstelling. Nu mogen de winkels twaalf zondagen in het jaar de deuren openen. Te weinig, vinden de winkeliers die de grotere zaken runnen.
Zij verwachten dat hun omzet omhoog gaat als ze elke zondag open zijn. Eigenaren van kleinere winkels vragen zich af of dat dan bij hen ook het geval is. Maar als de grotere zaken elke zondag open gaan, zien ze zich gedwongen dat ook te doen om geen omzet mis te lopen.

In kaart brengen

'Vooral die eenmansbedrijfjes hebben het al zo druk', zegt wethouder Seine Lok van Vlagtwedde. Hij wil daarom de meningen precies in kaart brengen.
Als dit 'draagvlakonderzoek' oplevert dat meer dan de helft van de ondernemers de algehele zondagopenstelling niet ziet zitten, gaat het waarschijnlijk niet door, laat Lok weten.

Dilemma

Dilemma daarbij is wel dat Vlagtwedde ook een gemeente is waar toerisme een belangrijke rol speelt. Vooral Duitsers wippen even de grens over voor inkopen. Elke zondag open stimuleert dat.
Lok gaat ook de meningen peilen onder de omwonenden van de winkels. Het zou kunnen dat die overlast verwachten. Ook dat weegt mee in de beslissing over de zondagopenstelling, maar Lok denkt niet dat er vanuit de bevolking veel bezwaren komen.

Uitkomsten

Over een maand zijn de uitkomsten van het draagvlakonderzoek bekend.