Oud-voorzitter Wijert Welzijn moet verduisterd geld terugbetalen

© Jos Schuurman/FPS
De oud-voorzitter van bewonersorganisatie Wijert Welzijn, die 82.000 euro aan gemeenschapsgeld heeft verduisterd, moet dat geld tot op de laatste cent terugbetalen. Dat heeft de rechtbank donderdag beslist.
De strafrechter veroordeelde de 43-jarige man
tot een taakstraf van 240 uur. Ook legde de rechtbank hem destijds een voorwaardelijke gevangenisstraf van vier maanden op.

Lager dan eis

Dat was lager dan de eis van het Openbaar Ministerie: de officier van justitie had tien maanden celstraf geëist, waarvan vier maanden voorwaardelijk. De rechter hield er echter rekening mee dat de man geen strafblad had en dat de schade beperkter had kunnen blijven wanneer gemeente en bestuur beter toezicht hadden gehouden.

Geld naar eigen rekening

De man sluisde tussen maart 2011 en mei 2013 meerdere malen geld over van de bankrekening van de bewonersorganisatie naar zijn eigen rekening. Als voorzitter was hij de enige die toegang had tot deze bankrekening. Het geld was bedoeld voor opknapprojecten in de wijk.

15 cent in kluis

De zaak kwam aan het licht toen de gemeente geld wilde terugvorderen omdat dit niet aan een project was besteed. De voorzitter kon het bedrag niet overboeken. Hij zei dat hij 75.000 euro in een kluis had liggen, maar toen de politie de kluis opende, bleek er maar 15 cent in te liggen.