Stad Groningen krijgt 150.000 zonnepanelen in drie parken

© ANP / Pieter van Maele
De gemeente Groningen krijgt drie parken met in totaal 150.000 zonnepanelen. Daarmee kunnen 7000 huishoudens van groene stroom worden voorzien.
Donderdag werd bekend dat er geld voor beschikbaar komt uit een landelijke stimuleringsregeling.

Drie hectare

De gemeente zelf ontwikkelt samen met Grunneger Power een drie hectare groot park in Hoogkerk. De gemeente wil zijn gebouwen verduurzamen, maar niet alle gemeentelijke panden zijn geschikt voor zonnepanelen. Daarom kiest de stad voor een zonnepark.
Ook omwonenden kunnen investeren in panelen op het park. Eind dit jaar moet het park de eerste stroom leveren.

Woldjerspoor en Westpoort

De bedrijven Solar-EW en GroenLeven hebben verder plannen voor parken op de vuilstortplaats Woldjerspoor en op bedrijventerrein Westpoort.
De drie parken kosten in totaal 27 miljoen euro. Duidelijk is dat het rijk subsidie geeft, maar hoeveel moet nog blijken.

Genoeg zekerheid

Volgens de gemeente biedt het in elk geval genoeg zekerheid om de parken te ontwikkelen. Wethouder Matthias Gijsbertsen: ' Onze doelstelling is dat Groningen in 2035 energieneutraal is. Dat betekent dat elf procent van de energievraag in Groningen duurzaam door zonne-energie moet worden geproduceerd. Deze drie zonneparken dragen fors bij aan het halen van deze doelstelling.”