Dorpen vechten voor erkenning aardbevingsschade

Inwoners van vier dorpen onder de rook van Delfzijl hebben de krachten gebundeld in de strijd tegen de NAM. Er is veel aardbevingsschade, maar dat wordt nauwelijks erkend. De streek staat niet officieel te boek als aardbevingsgebied.
Het gaat om dorpen als Woldendorp, Termunten, Termunterzijl en Borgsweer. Uit een inventarisatie blijkt dat in die dorpen tientallen schadegevallen zijn. Het gebied valt net buiten de zogenoemde contourennota, waarin de grenzen van het aardbevingsgebied zijn vastgelegd.


Echt aardbevingsschade

De gedupeerden zijn daar slecht over te spreken. Ze hebben de belangengroep Waakzaam Woldendorp opgericht. 'Veel schades worden niet erkend. En als je hier zo rondkijkt is er heel veel schade. Voor ons is er geen twijfel. Dat is echt aardbevingsschade, hoor. Geen twijfel over mogelijk', zegt mede-initiatiefnemer Pieter Stapel.

Stomverbaasd

Er is een eerste inventarisatie gemaakt in vier dorpen. 'Ik ben stomverbaasd dat we hier zoveel schade hebben. En we krijgen nu ook al meldingen binnen uit andere dorpen, zoals Nieuwolda en Wagenborgen. Hier is echt iets aan de hand', vindt Miriam Mercuur uit Woldendorp.
Door de krachten te bundelen hopen de inwoners van het gebied sterker te staan in hun strijd. 'Nu zijn het allemaal nog individuele zaken, waarin ieder in zijn eentje moeten knokken. We denken met een gezamenlijke aanpak sterker te staan en dus meer te bereiken.'

Het loopt storm

Zaterdag is er een eerste bijeenkomst. Daar is veel belangstelling voor. 'Het loopt storm. Het leeft hier dus heel erg', concludeert Pieter Stapel.