Bodemonderzoek steenfabriek Rusthoven Wirdum

© Archief RTV Noord/Goos de Boer
De gemeente Loppersum is woensdag gestart met een bodemonderzoek op het terrein van de voormalige steenfabriek 'Rusthoven' in Wirdum.
Inzet van het onderzoek is om de kwaliteit van de grond te testen en antwoord te geven op de vraag of de grond al dan niet vervuild is.

Raadsvragen

De aanleiding van het onderzoek zijn raadsvragen van de fractie Loppersum Vooruit. De partij vraagt zich af hoe het gesteld is met de bodemkwaliteit van het terrein.

'Vervelende discussie'

Wethouder Pier Prins (CDA): 'Er zijn tegenstrijdige berichten over een mogelijke vervuiling van de grond. Zo is er een aantal mensen dat stelt dat de grond zwaar vervuild is, terwijl de eigenaar zegt dat er niets aan de hand is. Dat is een vervelende discussie en om duidelijkheid te krijgen laten we daarom een onderzoek uitvoeren.'

Polycyclische aromaten

Volgens de wethouder is er een aantal jaren geleden ook al eens een bodemonderzoek geweest op het terrein van de steenfabriek. Prins: 'Toen zijn er wel PAK's (polycyclische aromaten) aangetoond maar maatregelen nemen was niet nodig omdat deze aromaten niet uitspoelen naar het grondwater.'

Binnenkort resultaten binnen

De gemeente verwacht op korte termijn de uitslag te krijgen van het bodemonderzoek. 'Zodra die binnen is kijken we verder', zegt Prins.