Nog veel vraagtekens bij herindeling Loppersum

Ruim veertig Lopsters kwamen af op de informatieavond in het gemeentehuis van Loppersum over de aanstaande herindeling.
Wat moet de gemeente doen? Samen met Appingedam en Delfzijl, moet de gemeente Eemsmond erbij of wordt er samengevoegd tot een supergemeente? De meningen van de bezoekers waren verdeeld.

Twee uit vier

De bijeenkomst was de tweede uit een reeks van vier waarin raadsleden met inwoners van gedachten wisselen over de herindelingen. De raadsleden moeten straks beslissen hoe de zeven noordelijke gemeenten straks samengaan.

Naast kritiek...

'Een supergemeente is veel te duur', roept een man uit het publiek. Hij krijgt bijval van zijn buurman. 'Ik wil helemaal niet herindelen', zegt iemand van achter uit de zaal. 'Ik ben bang dat de G-7-gemeente me door de strot wordt gedrukt', zegt een ander.

..ook positieve geluiden

Naast kritiek wordt er ook voorzichtig positief gereageerd op de mogelijke variant van een supergemeente. 'We kunnen samen optrekken tegen Den Haag', wordt er gezegd en ook 'grote thema's kunnen makkelijker aangepakt worden'.

Vier-gemeenten variant

In Loppersum zijn de meningen dus verdeeld maar het lijkt er op dat het merendeel van de aanwezige inwoners voorstander is van een kleinere variant: samenvoegen als DEAL: Delfzijl, Eemsmond, Appingedam en Loppersum.
Wat gaat het worden?
Of de DEAL-variant gekozen wordt moet blijken op 31 maart. Dan beslissen de gemeenteraden in de Marne, Winsum, Bedum, Delfzijl, Eemsmond, Appingedam en Loppersum of ze samengaan of op een andere manier een verbond aangaan.

Lees alles over de herindeling