Voormalig Philips-terrein Stadskanaal wordt energiepark

© Peter Steinfort, RTV Noord
Het verwaarloosde en ernstig vervuilde voormalige Philips-terrein in Stadskanaal wordt omgetoverd tot energiepark en ov-knooppunt. De provincie draagt hier 3,5 miljoen euro aan bij.
Dat laten de gemeente Stadskanaal en de provincie Groningen weten.
Op het terrein van circa dertig hectare ligt chemisch afval in bunkers opgeslagen. Vorig jaar bleek uit onderzoek van RTV Noord dat die bunkers zijn opengebroken en vrij toegankelijk zijn.

Warmtekrachtcentrale en houtpalletfabriek

Twee aannemers uit Stadskanaal en Nieuw-Buinen gaan nu samen met de provincie en de gemeente aan de slag om het terrein een nieuw leven in te blazen. Op het zogenoemde Mercurius Business Park moeten een warmtekrachtcentrale en een houtpalletfabriek komen.
Ook maken de bedrijven ruimte voor een zonnepark en een testopstelling voor kleine windmolens. Verder wordt er gewerkt aan een warmtenet.
Ook is het terrein volgens de partijen geschikt als knooppunt voor het openbaar vervoer, zeker als de spoorlijn tussen Groningen en Veendam wordt doorgetrokken naar Stadskanaal. Verder wil de provincie kijken naar de mogelijkheden om de bussen te laten rijden op waterstof.

Sanering

De gemeente Stadskanaal heeft het terrein in oktober vorig jaar voor één euro gekocht van het failliete TCN. De gemeente verkoopt het nu aan de aannemers Krans uit Stadskanaal en Hoornstra uit Nieuw-Buinen.
Eind vorig jaar is begonnen met de sloop van het kartcentrum en het opruimen van asbest en losliggend chemisch afval. De sanering van het terrein start volgens de gemeente en de provincie zo snel mogelijk.
Van de 3,5 miljoen euro die de provincie Groningen bijdraagt is 2,6 miljoen euro gereserveerd voor de sanering van het voormalige Philips-terrein. Het geld is vrijgekomen doordat de ontwikkeling van een ander bedrijventerrein niet doorgaat.