Jeugdbende Hoogezand heeft volle kerfstok

Acht jongens uit Hoogezand, allen tussen 13 en 16 jaar, zijn opgepakt op verdenking van brandstichting, mishandeling, bedreiging, inbreken en stelen.
Schoolinbraak

De politie kreeg de groep in beeld na een inbraak in een school, vorig jaar november. Bij die inbraak, waarbij een beamerinstallatie werd gestolen, bleef een DNA-spoor achter, dat leidde naar een 16-jarige Hoogezandster. Hij wordt ook verdacht van de forse mishandeling van een 14-jarige plaatsgenoot. Die zou hij samen met enkele anderen hebben gepleegd.

Brand in basisschool

De groep wordt eveneens verdacht van de brand op oudejaarsavond in basisschool 't Vlot aan de Waterman in Hoogezand. Daarbij werd voor enkele tienduizenden euro's schade aangericht en gingen veel persoonlijke spullen van leerlingen in vlammen op. De brand is aangestoken met zwaar vuurwerk.

Veelpleger

De politie vermoedt dat de groep zich in wisselende combinaties schuldig heeft gemaakt aan inbraken in auto's en aan de diefstal van een bromscooter. Verder zou een mishandelde jongen zijn bedreigd, omdat hij aangifte had gedaan. Een 36-jarige veelpleger uit Hoogezand wordt in één van de zaken gezien als medeverdachte.

Op vrije voeten

De jongeren mogen hun rechtszaak thuis afwachten. Dit geldt niet voor een 16-jarige, omdat hij zich niet aan de voorwaarden van de rechtbank had gehouden.