Voortaan op vrijdag later met de trein naar het westen

Er komen meer nachttreinen tussen Groningen en de Randstad. De NS heeft daarover afspraken gemaakt met de provincie en gemeente Groningen en de provincie Drenthe.
Vanaf het eind van dit jaar vertrekt er iedere vrijdagnacht vanuit Groningen om 00.21 uur een trein naar Amsterdam Centraal. Die komt daar om 02.39 uur aan. Ook komt er een extra trein vanuit Rotterdam naar Groningen. Die vertrekt om 00:05 uit de Maasstad.


Zonder problemen thuiskomen

'Mensen uit Groningen en Drenthe die uit zijn geweest in de Randstad, kunnen dus zonder probleem thuiskomen met het openbaar vervoer', aldus de NS.
'Maar het is natuurlijk ook belangrijk voor Groningse en Drentse evenementen, poppodia en de horeca die veel beter bereikbaar zijn voor bezoekers uit bijvoorbeeld Amsterdam en Utrecht. De nachttrein geeft daarmee een impuls aan de Drentse en Groningse economie', aldus provinciebestuurders van Drenthe en Groningen.

Proef

De extra treinen zijn een proef van twee jaar. Dit kost de drie noordelijke overheden gezamenlijk 268.000 euro. Het is de bedoeling dat de verbinding na twee jaar rendabel is.
In de Randstad rijdt elke nacht elk uur een trein tussen onder meer de grote steden Utrecht, Amsterdam, Den Haag en Rotterdam. Die nachttreinen vormen tevens een belangrijke verbinding met luchthaven Schiphol. Buiten de Randstad rijden in het weekend nu al enkele nachttreinen naar Gelderland en Noord-Brabant.