Dementerenden maken reis zonder te reizen

Een uitstapje maken zonder de deur uit te hoeven. De digitale bus is ideaal voor mensen met dementie van zorgcentrum De Dilgt in Haren.
Herkenbare landschappen

In de hal van dat centrum is een buscompartiment gebouwd, waarvan de ramen zijn vervangen door grote televisieschermen. Daarop trekken herkenbare landschappen, straten en gebouwen uit de omgeving van Haren voorbij.
Er is een stoel voor de bestuurder, inclusief bedieningspaneel met knoppen voor het starten van de bus en een claxon. Ook is er een schakelaar waarmee je de denkbeeldige deuren sissend open en dicht kunt doen. Uit een roostertje komt de verfrissende lucht van lavendel. Een stuur maakt het geheel af.

Herinneringen

Met de digitale bus wil ZINN de kwaliteit van leven van mensen met dementie verbeteren. Het maken van een 'indoor bustocht' werkt rustgevend. Aan de hand van de beelden komen er bij passagiers herinneringen boven, waarover ze kunnen praten.
Meneer Ten Hove ging vroeger altijd met de bus naar zijn werk. 'De bussen hadden ook conductrices en alles, dat was in die tijd nog', zegt hij.
Ook meneer Posma gaat aan de hand van de beelden terug in de tijd: 'De bekende omgeving. Dan denk je: Oh ja, dit was vroeger zus en dat was vroeger zo, dat is echt de moeite waard.'

Reuring

'Je moet het zien als vermaak, als reuring', zegt Wil Koopmans, directeur van zorginstelling ZINN. 'Het is de bedoeling dat we voor ieder jaargetijde een nieuwe film gaan maken. Dat hoeft geen rondrit te zijn, de passagiers kunnen ook naar bijvoorbeeld Delfzijl gebracht worden.'
De digitale bus in De Dilgt wordt woensdag 25 maart feestelijk in gebruik genomen.